V dnešnej dobe sa rozbehla mašinéria s používaním rôznych olivových olejov. Aby ste vedeli, čo si kvapkáte na šaláty, tu je pár informácií pre Vás.
Olivové oleje môžeme rozdeliť do niekoľkých základných skupín:
Panenské olivové oleje
Olej sa získava vždy mechanickým lisovaním olív za studena (do 25 ° C). Olivy sa drvia s kôstkami medzi veľkými žulovými mlynskými kameňmi. Olivy podstupujú umytie, stáčanie, odstreďovanie a filtrovanie. Na kilogram oleja treba 4 až 6 kilogramov zrelých olív. Dôležitým parametrom kvality oleja je jeho kyslosť (acidita), ktorá sa skúma chemickou analýzou. Pri kyslosti pod 0,3% môžeme hovoriť o vynikajúcom oleji. Pri zisťovaní kvality oleja prechádza tiež senzorickou analýzou, hodnotí sa vzhľad, chuť, aróma a textúra olivového oleja.
Podľa stupňa kvality sa panenské oleje delia na:
Extra panenský olivový olej (Olio extra vergine di oliva)
Je kráľom medzi olivovými olejmi. Výrobe predchádza starostlivý výber olív (u extra kvalitných olejov ručný výber). Ide o olivový olej s voľnou kyslosťou menej ako 0,8%.
Panenský olivový olej (Olio vergine di oliva)
Nie je bežne k zohnaniu. Využíva sa väčšinou pre výrobu tzv. pure olivového oleja, ktorý je kombináciou panenského (podľa normy stačí 1%) a rafinovaného olivového oleja. Ide o olivový olej s voľnou kyslosťou menej než 2%.
Obyčajný panenský (Olio di oliva)
Je takmer bez vône. Ide o olivový olej s voľnou kyslosťou menej ako 3,3%.
Rafinovaný olivový olej (Olio di oliva raffinato)
Je lisovaný za vysokých teplôt a tlakov, následne prechádza chemickou úpravou. Oleje horšej kvality by boli bez rafinácie nepožívateľné. Rafinovaný olej je chuťovo neutrálny, odporúčame ho použiť tak maximálne na vyprážanie, v studenej kuchyni je nepoužiteľný.
Sansa (sansa d'oliva)
Vzniká vylouhováním výliskov (zvyškov, výliskov, drviny) z výroby olivového oleja. Pôvodná chuť olivového oleja je úplne potlačená. Vzniká tak technický olej.
Bežne sa tiež môžeme stretnúť s dochutenými olejmi - cesnakový, bazalkový, citrónový, tymianový, šafranový atď . Nebojte sa kombinovať oleja rôznej intenzity chuťou a príchuťou.