KONTAKT:

FITTIP s.r.o
080 01 Prešov

(Elektronický obchod, "kamenná" prevádzka nie je !!) 

č.účtu: 4019826310 / 7500

IBAN:

SK3375000000004019826310

fittip@fittip.sk

AKCIA: Bez poštovného a doprava ZDARMA až domov - pre mesto PREŠOV

OBJEDNÁVKA nad 69 EUR + akciové balíčky - poštovné a balné ZDARMA - celá SR

Bežné poštovné a balné - 4 EUR

 

SPOLUPRACUJEME:


Články, rady, tipy, triky.. »

VYBERÁME OLIVOVÝ OLEJ:

V prvom rade venujte pozornosť označenie druhu oleja. Určite by sme si mali všímať aj kvalitu obalu a údajov na etikete. Kvalitné olivové oleje majú označenie kyslosti, technológia výroby, pôvodu, oblasti, sadu, meno majiteľa a lisovne, v ktorej bol lisovaný.

Pravidlom býva, že kvalitný olivový olej je balený v tmavých sklenených fľašiach (kvôli citlivosti oleja na svetlo) oproti lacným olejom, ktoré bývajú balené do priehľadných plastových fliaš. Avšak existujú samozrejme prípady, keď sa stretnete s exkluzívnym olivovým olejom za cenu nad 500 € a olej je prezentovaný vo svetlej fľaši.

Mylné sú názory, že čím tmavšia farba oleja, tým lepšie. Pravdou ale je, že farba olivového oleja nemá žiadny vplyv na jeho kvalitu a chuť. Farba oleja a jeho chuť závisí na odrode, zrelosti plodov, pôdnym zloženie a klimatických podmienkach, kde sa olivy pestujú. Oficiálne je popísané 24 rôznych farieb olivového oleja a široká škála chutí od extra horkej až po extra sladkú. Prípadný kal alebo usadeniny nie sú na závadu.

Dajte tiež pozor na dobu trvanlivosti. Olej by sme mali v ideálnej prípade spracovať od 12 mesiacov. Po tejto dobe stráca na chuti, farbe a vôňu.

VYUŽITIE OLIVOVÉHO OLEJA:
Olivový olej využijete ako v teplej, tak aj studenej kuchyni. Z vlastnej skúsenosti odporučíme extra panenské oleje skôr pre studenú kuchyňu, ak chcete na oleji smažiť, použite menej kvalitný olivový olej. Následne po tepelnej úprave môžete pokrm dochutiť kvalitným extra panenským olejom. Olivový olej je odolný voči vysokým teplotám, začína sa prepaľovať pri teplotách nad 210 ° C. Pre porovnanie, napríklad masť sa začína prepaľovať pri teplotách okolo 180 ° C, maslo dokonca pri teplote 110 ° C.

STÁČANÝ OLIVOVÝ OLEJ:
Zaujímavou možnosťou ako zaobstarať kvalitný olivový olej je stáčaný olej. Veľkou výhodou je to, že olej môžete vopred ochutnať. Ochutnávka prebieha lyžičkou. Horkosť je typická pre oleje lisované zo zelených olív, pikantné až štipľavej tóny sú charakteristické pre olej zo začiatku zberu. Horšie druhy oleja zanechávajú v ústach pachuť. Niekedy octovú, kovovou, zatuchnutú alebo zatuchnuté. Skúste porovnať čistý olivový (pure) s extra panenským (extra virgin) a pochopíte ten rozdiel.
Ďalšou nespornou výhodou je, že nemusíte kupovať veľké 500 ml balenie, ale môžete si nechať natočiť napríklad len 100 ml a doma olej riadne odskúšať.

 



N2I0MDRjNm